Distributie-intensiteit
De distributie-intensiteit hangt samen met het aantal en de aard van de verkooppunten waar het product verkrijgbaar is. Hoe meer verkooppunten, hoe intensiever de distributie. Bij deze strategische beslissing heeft men de keuze uit drie mogelijkheden: intensieve distributie, selectieve distributie en exclusieve distributie. Klik op de foto van de distributie-intensiteit die je wil voor jouw bedrijf.
Intensieve distributie
Intensieve distributie houdt in dat een product op zo veel mogelijk punten verkrijgbaar is. De aanbieder probeert de verkopen te maximaliseren. Deze manier van distributie komt met name voor bij producten waarvoor de consument zich niet wil inspannen. Denk hierbij aan voeding en andere producten die routinematig worden gekocht. Voor dit soort producten is geen grote verkoopinspanning nodig.
Selectieve distributie
Bij selectieve distributie kiest de producent een beperkt aantal detaillisten die in aanmerking komen om hun product te verkopen. Deze moeten aan specifieke kwaliteitseisen voldoen. Voorbeelden van producten die selectief worden gedistribueerd zijn o.a. cosmetica en meubilair. Veel consumenten nemen de tijd om deze producten te scannen op prijs, kwaliteit en stijl.
Exclusieve distributie
Exclusieve distributie is het tegenovergestelde van intensieve distributie. Exclusieve distributie wordt met name toegepast bij producten die een hoge deskundigheid en/of investering van de dealer vergen (bijvoorbeeld auto's), of voor zeer exclusieve producten met een hoge prijs en een kleine doelgroep; denk hierbij aan bijvoorbeeld zeer dure horloges, tassen, schoenen etc. Meestal betreft het goederen waarvoor een sterke voorkeur voor merken bestaat. Verdelers zijn vaak alleen bereid het product te verkopen met de garantie dat ze geen concurrentie in hun regio krijgen.